19. dubna 2017

Čína – Brutální zastrašování čínských křesťanů

26. února 2016 byl pastor Bao Guohua a jeho žena Xing Wenxiang odsouzeni ke 14 respektive 12 letům žaláře. Postavili se proti ničení křížů na kostelích. Čínská vláda chce omezit vliv křesťanů v provincii Če-ťiang.

china_cross

26. února 2016 byl pastor Bao Guohua a jeho žena Xing Wenxiang odsouzeni ke 14 respektive 12 letům žaláře. Postavili se proti ničení křížů na kostelích. Čínská vláda chce omezit vliv křesťanů  v provincii  Če-ťiang.

Hospodářský pokrok v čínské provincii Če-ťiang je často spojován s pozitivním vlivem křesťanů v regionu. Největší město provincie, Wen-čou, je známé  mnoha prosperujícími křesťanskými podniky. Město je také známo jako nejkřesťanštější město v celé Číně. Mezi 8 miliony obyvatel je 1 milion křesťanů, většinou protestantů.

 

 

Stavební předpisy jako záminka bourání

S hospodářskými úspěchy se těšili křesťané v provincii Če-ťiang také větší míře svobody. Proto začalo být před několika lety  v provincii  dusno.  V prosinci 2013 se do  Wen-čou vydal na inspekční cestu  vysoký stranický funkcionář. Toho pobouřil velký počet z daleka viditelných křížů ve městě.  Krátce nato, začátkem roku 2014, začalo úředně nařízené odstraňování křížů ze střech kostelů. Asi stovka křesťanů byla krátkodobě uvězněna, protože se proti odstraňování křížů ohradili. Úředníci zdůvodňovali odstraňování  tím, že kříže odporují platnému stavebnímu zákonu. Ale skutečný důvod  byl jiný. Jak napsal  německý Der Spiegel, působí nárůst křesťanských skupin  komunistické straně starosti. Strana se  proto snaží křesťanství, především v jihovýchodní provincii Če-ťiang, ale i v celém státě, omezit a církve silněji kontrolovat.

 

Tvrdé tresty pro pastora a jeho ženu

S odstraňováním a ničením křížů se manželé Bao Guohua a Xing Wenxiang z provinčního města Jinhua nehodlali smířit. Spolu se svým synem založili rodinné  společenství “Hnutí samotných tří”, proti ničení křížů na kostelích. Rodina byla v červenci 2015 uvězněna. Po několika měsících byli obžalovaní donuceni přerušit spolupráci se svými obhájci. Lidskoprávní organizace “China Aid” na základě dopisu, který pastor poslal z vězení a ve kterém žádal přátele o zajištění právnické podpory, případ zveřejnila.

Překvapující rozsudek padl 25 února 2016 – pastor odsouzen na 14 roků, manželka na 12 roků vězení. Navíc jim byl zabaven veškerý majetek a uložena pokuta v přepočtu 250 000 korun. Jejich syn byl odsouzen ke třem letům domácího vězení.

 

Oficiální zdůvodnění

Oficiálně byli odsouzeni za nabádání k rušení veřejného pořádku, zpronevěru, ilegální obchodování a falešné účetnictví. Policie je obviňovala také z rozmařilého života. V bytě manželů se totiž nalezly šperky a hotové peníze, které prý byly nekale získány na akcích společenství. Křesťané z okolí odsouzených jsou přesvědčeni, že důvodem k pronásledování a uvěznění manželů byly protesty proti ničení křížů.

 

Systematické pronásledování

Bao Guohua a Xing Wenxiang nejsou jediní křesťané, kteří jsou na základě pochybných a nejasných obvinění odsouzeni a uvězněni. V březnu 2015 byl pastor Huang Yizi za „vybízení veřejnosti k neposlušnosti“ odsouzen k jednomu roku vězení. Podobně byl i letos v lednu Gu Yuese, rovněž pastor Hnutí samotných tří,  nařčen z korupce a uvězněn na neznámém místě. Obhájcí lidských práv mluví o cíleném zastrašování.

Proti ničení křížů protestovalo také 20 obhájců lidských práv a také oni byli státem obžalováni. Zhang Kai, jeden z obhájců, byl uvězněn v srpnu 2015. Zhang organizoval právnickou obhajobu  asi 100 kostelů, na kterých byly zničeny kříže. Šest měsíců byl držen na neznámém místě, aby se objevil koncem února 2016 ve státní  televizi. Vyhublý a zesláblý se sám obvinil, že se vzepřel čínskému právu. Poté  byl v březnu z vězení propuštěn.

Namístě jsou obavy, že ještě mnoho křesťanů bylo na základě smyšlených obvinění uvězněno jen proto, že se postavili za práva církve a na obranu kostelů. Elizabeth Kendall, mezinárodně uznávaná odbornice na náboženskou svobodu, napsala ve zprávě z října 2016: „Při brutální vlně zatýkání, která začala v červnu 2015, nechala komunistická strana Číny zatknout 300 prominentních ochránců lidských práv. Mezi zatčeným jsou i ti, kteří bránili kostely v provincii Če-ťiang“.

 

Miliony křesťanů

Státní úředníci udávají počet křesťanů v zemi na 30 až 50 milionů. Neoficiální odhady mluví o dvojnásobku.

Zdroj: CSI

Komentáře k článku


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Komentář byl úspěšně odeslán.

Der Kommentar wurde erfolgreich abgesendet, sobald er von einem Administrator verifiziert wurde, wird er hier angezeigt.