22. dubna 2019

CSI odsuzuje džihádistické velikonoční útoky na kostely a hotely a poskytuje nouzovou pomoc

Včerejší útoky na tři kostely a několik luxusních hotelů si vyžádaly nejméně 290 lidských životů. Křesťanská mezinárodní solidarita apeluje na vlády celého světa, aby podnikly rázné kroky proti náboženské nesnášenlivosti a nezůstaly jen u rutinního vyjádření soustrasti.

srílanka

Velikonoční teror na Srí Lance. 

K útokům došlo během velikonočních obřadů ve třech městech. Na západním pobřeží v hlavním městě Colombu a v Negombu (severně od Colomba) a na východním pobřeží v Batticaloa. Další útoky byly namířeny proti velikonočním oslavám v různých luxusních hotelech hlavního města. Podle dosavadních údajů bylo zabito nejméně 290 lidí a přibližně 550 zraněno. Místní církevní partneři CSI organizují v úzké spolupráci  s CSI mimořádnou pomoc.

 

Útoky jsou tragickým vyvrcholením násilí proti náboženským menšinám

CSI je hluboce zasažena a zarmoucená. Naše myšlenky a modlitby jsou s oběťmi na Srí Lance. Vlna násilí je smutným vyvrcholením znepokojivého vývoje v posledních letech. Srí Lanka se stala projektovou zemí CSI v roce 2016, neboť tlak na náboženské menšiny neustále roste. K hlavním obětem patří křesťané, muslimové a hinduisté. Zdrojem většiny dosavadního násilí proti náboženským menšinám  z poslední doby byl stále větší vliv netolerantního buddhistického nacionalismu podporovaného státem. Avšak v podzemí operují  také nebezpečné sunnitské džihádistické teroristické buňky a zbytky partyzánského hnutí, v němž dominují hinduisté.

 

Pronásledování  křesťanů celosvětově roste

Ředitel CSI John Eibner vítá skutečnost, že útoky byly světovými vůdci odsouzeny a byli pojmenováni původci i oběti. Neměli bychom se ale nechat uchlácholit.  „Rutinní odsouzení nestačí, situace vyžaduje národní i mezinárodní úsilí namířené proti náboženské nesnášenlivosti, která takové násilí vyvolává. Nárůst nenávisti vůči křesťanům i jiné formy náboženské nesnášenlivosti jde ruku v ruce se šířením sunnitského wahhabismu ze Saúdské Arábie a Kataru a šíitského íránského chomeinismu. K těmto po desetiletí se šířícím fenoménům ještě v posledních letech přistupuje v jižní Asii stále vlivnější hinduistický a buddhistický nacionalismus. Na scéně se objevily  silné zdroje násilné náboženské nesnášenlivosti. Tyto státem podporované nelidské ideologie musí být eliminovány.

 

Výzva vládám a spoluobčanům

CSI apeluje na srílanskou vládu, aby chránila náboženské menšiny a stíhala pronásledovatele

CSI apeluje na vlády po celém světě, aby se nezastavily u rutinní soustrasti, ale aby vykořeňovaly zlo a omezily šíření netolerantních náboženských ideologií.

CSI prosí spoluobčany, aby se svými dary připojili k okamžité pomoci: „Obětem velikonočního terorismu na Srí Lance“.

 

Online dary: https://www.csi-cr.cz/darovat/

 

Bankovní spojení:

 

Česká republika:

ČSOB Československá obchodní banka

č.ú. 0278125043 / 0300

 

Slovenská republika:

Prima banka

č.ú. 837 035 3002 / 5600

IBAN: SK75 5600 0000 0083 7035 3002

 

Další informace

O pomoci CSI na Srí Lance:

https://www.csi-schweiz.ch/projekte/projekt-sri-lanka

kontakt:

Julius Kahanec

csi.czechrepublic@gmail.com

https://www.csi-cr.cz/

737 948 579

Komentáře k článku


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Komentář byl úspěšně odeslán.

Der Kommentar wurde erfolgreich abgesendet, sobald er von einem Administrator verifiziert wurde, wird er hier angezeigt.