04. května 2017

Zneužívaná otrokyně konečně na svobodě

Vykupování otroků a organizování jejich návratu do vlasti je již více než dvacet let klíčovým dílem CSI. Přinášíme vám příběh Akuno Garang Guai, pasačky, která byla 14 let ponižovanou a zneužívanou otrokyní.

obr.10

Byl to obyčejný den v období dešťů, když hnala Akuno kozy na pastvu. Najednou zaslechla výstřely a hlasité výkřiky. Tehdy 19 letá mladá žena neměla čas na rozhodování, protože se ocitla v obklíčení příslušníků arabských milicí na koních. Zajali ji i stádo koz, které pásla. „Moc jsem se bála, že mě popraví“, vzpomíná Jihosúdánka.

Spolu s dalšími zajatci z vesnice byla Araby přinucena pochodovat na sever. Pochod trval několik dnů. Musela přihlížet vraždě muže, který nebyl schopen jít dost rychle.     

 

Bezohledný byl otrokář i jeho čtyři manželky

Na severu prodali dívku  Akuno otrokáři, který se jmenuje Abut Mohammed. Má čtyři ženy a mnoho dětí. U této velké rodiny prožívala Akuno velmi zlé dny. “Všechny ženy si na mne dělaly nárok a musela jsem pro ně pracovat. Denně jsem prala, vařila a chodila na dřevo. když nebyly s mojí prací spokojeny, tloukly mě nelítostně holí“, vypravuje  Franco Majokovi z CSI. Také když už Akuna vysílením sotva stála na nohou, byla bita.

Otrokář se nechoval lépe.  Nutil ji, aby s ním spala. Když  šla do lesa na dříví, následoval ji a znásilňoval. “Byla jsem blízko zoufalství, když se mnou bylo zacházeno tak brutálně a nesmyslně.“

Po čtrnácti letech se ale stalo něco neočekávaného. Bylo 17. září, když za  Mohammadem přišel osvoboditel otroků. Akuno  jen zahlédla, že mu cosi dal.: “K mému překvapení mi řekl, že jsem nyní svobodná a že mě vezme nazpět do Jižního Súdánu.”  Bylo to obrovské uvolnění, jen nechápala, že se jí ten necita tak lehce vzdal.

Spolu s dalšími vykoupenými otroky z okolí se vydala Akuno zpět do vlasti. Arabský osvoboditel se ke všem choval pěkně a dával jim dost jídla. Nyní už je Akuno zpět v Jižním Súdánu. „Mé štěstí je nepopsatelné a děkuji, že mohu začít nový život ve vlasti“.

 

Dr. Luka Deng předává kliniku mladšímu kolegovi

Během 16 let ošetřil bezpočet pacientů. Bylo mezi nimi také mnoho osvobozených otroků. 1. ledna předal kliniku do rukou dlouholetého spolupracovníka 38 letého Daniela Denga.

 

Během občanské války bylo mnoho vesnic přepadeno arabskými milicemi, mnoho lidí bylo zraněno. S návratem osvobozených otroků ještě potřeba lékařské  péče narostla. CSI spolu s dr. Lukou Dengem proto zřídila v roce 2001 ambulanci. Tam byli  lidé, kteří převážně onemocněli malárií nebo utrpěli úraz včas ošetřeni.

Zprvu byla pomoc poskytována v tradičních slaměných chýších. Poptávka po lékařském ošetření brzy přesáhla kapacitu zařízení. Proto byla v roce 2012 otevřena zděná klinika se šesti místnostmi. V této klinice CSI ve Wanyjoku  byli ošetřováni lidé z okolí. I tak měl pětičlenný pracovní tým stále plné ruce práce. „Denně k nám přišlo kolem 120 lidí“ – hlásí koordinátor CSI Franco Majok.

CSI děkuje srdečně lékaři panu Luka Dengovi za jeho neúnavné  odborné nasazení. Těšíme se, že jeho následovník Daniel bude pokračovat ve vysokém standardu ošetřování.

 

   Zdroj: CSI

Komentáře k článku


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Komentář byl úspěšně odeslán.

Der Kommentar wurde erfolgreich abgesendet, sobald er von einem Administrator verifiziert wurde, wird er hier angezeigt.