20. dubna 2020

Pane Erdogane, nechte poslední křesťany na pokoji!

„Zatčení mnicha je velmi nebezpečný precedent“ K. Ergün
Do genocidy v Osmanské říši před sto lety tvořili křesťané na území dnešního Turecka významnou menšinu. Dnes je jejich počet zanedbatelně malý a jsou pod tlakem ze všech stran.

Opat syrského pravoslavného kláštera

Do genocidy v Osmanské říši před sto lety tvořili křesťané na území dnešního Turecka významnou menšinu. Dnes je jejich počet zanedbatelně malý a jsou pod tlakem ze všech stran.

Členové starých křesťanských komunit v Turecku jsou dnes rozptýleni po celém světě. Mnozí zůstávají úzce spojeni se svou domovinou, například s malým počtem svých bratrů a sester ve staré křesťanské osadě Tur Abdin v jihovýchodním Turecku.

Volání o pomoc

Začátkem ledna 2020 došlo v diaspoře k dalšímu incidentu a CSI byla požádána o pomoc. Dne 9. ledna totiž turecké úřady zatkly syrského pravoslavného mnicha Sefera Aho Bileçena, představeného vesnice Josefa Yara a Musu Taştekina. Patří mezi nemnoho křesťanů, kteří zůstali v křesťany osídleném Tur Abdinu. Významný křesťanský zástupce v Tur Abdinu, Kuryakos Ergün, hovoří o „alarmující zprávě pro křesťany“: „Skutečnost, že úřady zašly tak daleko a zatkly mnicha, je hluboce znepokojivá. Jde o velmi nebezpečný precedens do budoucnosti a nic na tom nemění, že byli křesťané po několika dnech propuštěni.

Křesťané jsou obviňováni z podpory terorismu

Turecké úřady obviňují tři křesťany z podpory kurdské povstalecké milice PKK, která je již celá desetiletí v konfliktu s tureckou vládou. Po určitém sblížení podniká v posledních letech Erdoganova vláda stále více kroků proti kurdské menšině. Tisíce Kurdů byly zatčeny a dokonce ani poslanci parlamentu nejsou v bezpečí.

Křesťané se v Tur Abdinu nacházejí ve velice choulostivém postavení. Bojovníci PKK je někdy nutí, aby jim poskytli potraviny nebo nocleh. Turecké úřady místo toho, aby křesťany před bojovníky PKK chránily, využívají situaci k obviňování křesťanů z podpory terorismu.

CSI –  Adrian Hartmann

Komentáře k článku


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Komentář byl úspěšně odeslán.

Der Kommentar wurde erfolgreich abgesendet, sobald er von einem Administrator verifiziert wurde, wird er hier angezeigt.