04. května 2017

Společenství je otřeseno po napadení kostela

26. října 2014 byl v Kadawatha napaden kostel pastora Ravindy v Kadawatha. Kostel napadli na popud budhistických mnichů lidé ze sousedství a vyhrožovali členům společenství a rodině pastora smrtí. Spolupracovník CSI navštívil pastorovu rodinu, která žije v obavách z dalšího útoku

Kadawatha_pastor-e1493850981117

Kadawatha je předměstí hlavního města Kolomba vzdálené od centra města půl hodiny jízdy autem. Na první pohled se jeví místo jako klidné a nenápadné. Ale je to jen zdání. „Buddhistický extrémismus je zde široce rozšířen. Nebuddhisté zde nejsou vítáni, nemohou si otevřít žádný obchod, a to  ani hinduisté nebo muslimové“, vysvětluje místní spolupracovník CSI.

Po odbočení do malého údolí jsme našli společenství pastora Ravindy (jméno změněno). Budova je vystavěna z neomítnutých betonových bloků bez oken. Rodina  nás přivítala srdečně. Prosili nás, abychom se chovali klidně, aby o naší  návštěvě sousedé nevěděli.

 

Přepadení s následky

Stalo se to v neděli 26 října 2014: Pastor Ravinda slavil s asi 60 věřícími bohoslužbu. V tom do kostela vpadlo asi 15 lidí vedených čtyřmi buddhistickými mnichy. Pastor byl ohrožován a dotazován, zda má povolení k sloužení bohoslužeb. “Požadovali, abych bohoslužbu ukončil“ popisuje hrůzu nahánějící moment. Současně začali výtržníci ničit zařízení kostela. Potom napadali účastníky bohoslužby. Pastor se snažil situaci uklidnit a dodávat odvahu souvěrcům, aby zůstali. Útočníci vyhnali účastníky bohoslužby z  kostela a vyhrožovali jim  násilím, pokud se vrátí. Vyhrožovali také pastorovi: “Vyhrožovali mi, že vystěhují moji rodinu, pokud budu dál v tomto kostele kázat”. Nakonec útočníci, mezi nimiž byl i jeden blízký soused, odešli.

V nouzi se pastor obrátil na právníka ( spolupracovníka CSI) v Kolombu. Ten mu poradil, aby podal oznámení na policii. Na základě podání byl vyzván, aby se 28. října dostavil  k vysvětlení. Toho dne zjistil pastor, že se tři stovky vesničanů spolu s mnichy shromáždily před policejní stanicí. Tlampači vyzývali spoluobčany k protestům proti podání oznámení. Pastor měl opodstatněné obavy z dalšího napadení a tak požádal policii, aby vysvětlení přesunula na odpoledne. Policie mu vyhověla.

K dotazování v 16 hodin se dostavil i právník. Policie žádala, aby si svůj kostel nechal zaregistrovat, aby mohl pokračovat v kázání. Jinak mu nemohou zaručit žádnou ochranu. “Ale nic takového přece není na Srí Lance požadováno” hájil se pastor. O týden později se u kostela objevilo 15 policistů. Zakázali mu bohoslužby, pokud kostel nebude registrován.

Právník pastorovi poradil, aby z bezpečnostních důvodů přemístil rodinu na jiné místo. Tam může pracovat  i jako pastor. “Více než čtyři měsíce jsme spali jinde. Každé ráno jsem se vracel ke kostelu, abych mohl pokračovat ve své činnosti. Ale několikrát přišli sousedé a policisté a žádali, abych toho nechal.”

 

Trpí celá rodina

I když je událost už dva roky stará a situace se poněkud uklidnila, obavy v pastorově rodině zůstávají hodně hluboko zakořeněné. V Kadawatha je trvale podezříván a sledován. „Téměř nikdo s námi nechce mluvit. Při nákupech musíme platit vyšší ceny než ostatní“. Zatímco

pastorova žena na sobě nedává nic znát, jejich náctiletá dcera je silně traumatizovaná. Trpí obavami, že extrémisté vypálí jejich dům i kostel a je pozabíjí. I pastor se obává o život dcery: „Já jsem připraven pro svoji víru zemřít. Ale moje dcera by měla žít v bezpečí.“

Pastor má i další starosti. Po přepadení kostela buddhisty, přestalo mnoho členů společenství navštěvovat bohoslužby – bojí se. “Bylo nás 60, dnes zbyla třetina.”  -konstatuje pastor. Ale vzdát se tento statečný muž nehodlá. Věří v pozitivní změny. Současně je velmi vděčný za podporu CSI. „Vaše pomoc mi dodává odvahu pokračovat dál ve službě  pastora“.

Policie je často na straně útočníků

70% obyvatel Srí Lanky tvoří  buddhisté. „I když je náboženská svoboda v ústavě zaručena, objevují se od 80. let útoky na menšiny“, vysvětluje právnička Ester, partnerka  CSI na Srí Lance. Jen zcela ojediněle při nich dochází  k těžkým zraněním nebo dokonce zabitím. Davy zfanatizované buddhistickými mnichy však menšiny ohrožují a především vytvářejí atmosféru strachu. „Jen do konce listopadu loňského roku bylo spácháno 80 napadení křesťanů nebo jejich zařízení“, poznamenává Ester. „Navíc  se policie často přidává na stranu útočníků. Proto také řada pastorů nepodává oznámení o napadení.“

CSI společně  s místní spolupracovnicí  poskytuje obětem právnickou podporu po nábožensky motivovaných přepadeních. Kromě právního poradenství nabízí i praktickou pomoc.

 

Zdroj: CSI 

Komentáře k článku


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Komentář byl úspěšně odeslán.

Der Kommentar wurde erfolgreich abgesendet, sobald er von einem Administrator verifiziert wurde, wird er hier angezeigt.