10. listopadu 2019

Turecká invaze do Sýrie: Křesťané a jejich sousedé na útěku

Turecká invaze v severovýchodní Sýrii spustila uprchlickou vlnu, která se týká zejména křesťanů, Kurdů, Arabů a Jezídů. CSI podporuje uprchlíky prostřednictvím místních křesťanských partnerů.

obr.3

Turecká invaze v severovýchodní Sýrii spustila uprchlickou vlnu, která se týká zejména křesťanů, Kurdů, Arabů a Jezídů. CSI podporuje uprchlíky prostřednictvím místních křesťanských partnerů.

V Kámišlí u turecko-syrských  hranic, městě s početnou křesťanskou populací, je válka.  Válka je v mnoha dalších městech a vesnicích v severovýchodní Sýrii. Rodiny byla nuceny naložit jen nezbytné věci a cennosti do automobilů a uprchnout.  Oběťmi jsou hlavně křesťané, Kurdové, Arabové a Jezídové.

Erdoganova hrozba

Křesťané jsou většinou potomci pozůstalých po velké turecké genocidě Arménů, Sýřanů a Asýřů před více než 100 lety. Našli útočiště v Sýrii. Dnes mocní političtí dědici této genocidy hrozí, že vytvoří nové etnicky a nábožensky vyčištěné území. Turecký islámský prezident  Erdogan pohrozil, že do vysídlených domů nastěhuje  sunnitské Araby.

Akutní nouze

Vysídlení křesťané a jejich sousedé nyní prchají na jih do Sýrie nebo na východ do sousedního Iráku. Potřebují  akutně jídlo, přístřeší a léky. Ohroženi jsou především nejslabší: starší, nemocní, kojenci a batolata. CSI poskytla obětem okamžitou pomoc, v době, kdy Islámský stát zničil církevní struktury a terorizoval místní obyvatelstvo. V současné krizi se CSI opět podílí prostřednictvím  místních křesťanských partnerů na  pomoci potřebným.

CSI v Sýrii poskytuje pomoc od roku 2013. Osobně znám severovýchodní Sýrii ze svých humanitárních cest do regionu za vlády teroru Islámského státu. Je to obtížný terén a do značné míry odříznutý od vnějšího světa. Jde o další krizi, ve které se oběti nemohou spolehnout na pomoc velkých byrokratických institucí mezinárodního společenství.

Prosím, přispějte darem do  pomocného fondu CSI!

Za 700,-Kč –  jsme schopni poskytnout potraviny pro jednu rodinu po dobu jednoho měsíce

Za 600,-Kč – hygienické potřeby pro jednu rodinu

Za 900,-Kč – teplé oblečení pro jednu rodinu

Pomozte, prosím, křesťanům  v severovýchodní Sýrii

Online dary: https://www.csi-cr.cz/darovat/

 

Bankovní spojení:

 

Česká republika:

ČSOB Československá obchodní banka

č.ú. 0278125043 / 0300

 

Slovenská republika:

Prima banka

č.ú. 837 035 3002 / 5600

IBAN: SK75 5600 0000 0083 7035 3002

 

Upřímně Vám děkujeme za pomoc pro křesťany vyhnané ze severovýchodní Sýrie.

Dr. John Eibner, ředitel CSI, Monika Kahancová  CSI CS

John Eibner  v Tel Nasri (květen 2016)

Komentáře k článku


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Komentář byl úspěšně odeslán.

Der Kommentar wurde erfolgreich abgesendet, sobald er von einem Administrator verifiziert wurde, wird er hier angezeigt.