29. května 2024

Arménie, Ázerbajdžán: CSI volá po propuštění vězněných Arménů

Armén Vicken Euljekjian je již více než tři roky vězněn Ázerbájdžánem. CSI vede za propuštění arménského rukojmího kampaň.

10. listopadu 2020 cestoval Vicken Euljekjian a jeho obchodní partner Maral Najarian autem po Náhorním Karabachu. O den dříve bylo ve 44 dní trvající válce mezi Arménií a Ázerbájdžánem vyhlášeno příměří. Během války Ázerbájdžán dobyl část Náhorního Karabachu, kde Arméni žili více než 1000 let. Euljekjian mířil do své restaurace, aniž by si uvědomil, že se nově nachází na ázerbájdžánské straně linie příměří. Na silnici je zastavila skupinka ázerbajdžánských vojáků. Oba muže zatkli a Euljekjiana obvinili, že je žoldák. Maral byl propuštěn, protože byl mučením donucen vypovídat proti svému obchodnímu partnerovi. Euljekjian byl odsouzen k 20 letům vězení.

Euljekjian je Armén z Libanonu. Jeho předkové se v Libanonu usadili poté, co přežili genocidu Arménů Osmanskou říší v letech 1915-1923.

Kvůli ekonomické krizi v Libanonu se přestěhoval do Arménie a později v roce 2017 do Náhorního Karabachu. Doufal, že tam se svou rodinu začne lepší život. Kvůli válce a Ázerbájdžánu ho ale  rodina neviděla už více než tři roky.

Marné naděje

Po násilném dobytí celého Náhorního Karabachu a dalším únosu rukojmích v září 2023 Ázerbájdžán v prosinci oznámil výměnu zajatců s Arménií. rodině se ulevilo, protože na seznamu rukojmích, kteří mají být propuštěni, bylo i jméno člena rodiny.  Euljekijanova manželka Linda uvedla, že se na jeho příjezd „připravovala s velkou radostí“. O týden později se sice výměna zajatců uskutečnila, Euljekjian ale mezi propuštěnými nebyl.

Ázerbájdžánské vězeňství předchází velice špatná pověst a proto v arménské komunitě panují velké obavy o Euljekjianovo zdraví po třech letech věznění. V rozhovoru z listopadu 2023 Linda uvedla, že její manžel ve vězení zhubl o 15 kilogramů a trpí výpadky paměti.

Nevzdává se: „Celá naše rodina slíbila Vickenovi, že budeme za jeho propuštění bojovat do posledního dechu.“

Ve spolupráci s ženevskou skupinou Libertas, která se zasazuje o arménské rukojmí v Ázerbájdžánu, vede CSI kampaň právě za Vickenovo propuštění. Budeme solidární s jeho rodinou, dokud se nevrátí domů.

CSI –  Joel Veldkamp

Komentáře k článku


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Komentář byl úspěšně odeslán.

Der Kommentar wurde erfolgreich abgesendet, sobald er von einem Administrator verifiziert wurde, wird er hier angezeigt.