29. května 2024

Arménie, Ázerbájdžán: Ničení památek

Ázerbájdžán začal v Náhorním Karabachu ničit křesťanská místa – památky po jedné z nejstarších křesťanských komunit na světě. K ničení dochází navzdory ujištěním mezinárodnímu společenství, že Baku bude chránit a uchovávat náboženské dědictví regionu.

Zničení hřbitova

Na satelitních snímcích ze 4. dubna je vidět, že hřbitov Ghazanchetsots v Šuša už neexistuje. Caucasus Heritage Watch (CHW) ve „varování o zničení “ zveřejněném 19. dubna na síti X, oznámila, že jde o třetí hřbitov zničený od příměří v roce 2020. Další čtyři hřbitovy byly poškozeny. CHW uvedlo, že buldozery na arménských pohřebištích byly „rysem poválečného vývoje v ázerbájdžánském Karabachu, které vymazávaly nepohodlné historické svědectví“.

Kostel srovnán se zemí

Dříve – 18. dubna – CHW oznámilo, že Baku srovnalo se zemí 177 let starou památku v Šuša – historický kostel sv. Jana Křtitele. Kostel byl postaven Armény v roce 1847 a ve válce v roce 2020 byl poškozen. Po obsazení Ázerbájdžánem na budovu vznesla nárok ruská pravoslavná církev a údajně zahájila obnovu. Satelitní snímky CHW ukázaly, že budova ještě 28. prosince stála. Do 4. dubna však zcela zmizela.

Vesnice zbořena

Satelitní snímky zveřejněné 4. dubna také ukazují úplné zničení vesnice Karin Tak. Staletí stará vesnice byla domovem 160 arménských rodin, které byly nuceny uprchnout během azerského v roce 2020.

Slib chránit kulturní památky

„Ázerbájdžán pokračuje ve svém úsilí o ochranu a zachování kulturních památek v celém Karabachu a pokračuje v práci na obnovení bezpečného a rovného přístupu ke kulturním památkám“ prohlašuje  uvedl Baku v reakci na obavy světové veřejnosti.

 

„Svévolné ničení ukazuje, že Ázerbájdžán nemá v úmyslu dodržet své vznešené sliby o zachování dědictví Náhorního Karabachu,“ komentoval události Joel Veldkamp z CSI a pokračoval: „Ukazuje se, že Ázerbájdžán se ani v nejmenším neobává, jak budou jeho přátelé na Západě reagovat na vymazávání křesťanské historie ve stylu ISIS. Náhorní Karabach je domovem některých z nejstarších a historicky nejvýznamnějších křesťanských kostelů, klášterů a památek na světě. Není vyloučeno, že uvidíme úplné zničení arménských památek, jakého jsme byli svědky v Nachičevanu, kde Ázerbájdžán v letech 1997 až 2005 zlikvidoval každý jeden kostel, klášter a křížový kámen. Pokud tomu chtějí západní státy předejít,“ řekl Veldkamp: ​​„měly by tlačit na Ázerbájdžán, aby spolupracoval s UNESCO a Arménskou apoštolskou církví na  zachování křesťanských památek a umožnění přístupu k náboženským místům v Náhorním Karabachu tak, aby arménští křesťané mohli uplatňovat své náboženské svobody.

Komentáře k článku


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Komentář byl úspěšně odeslán.

Der Kommentar wurde erfolgreich abgesendet, sobald er von einem Administrator verifiziert wurde, wird er hier angezeigt.