29. května 2024

Pákistán: Brutání napadení po vánoční bohoslužbě

Safyan Nasim (18) cestou z vánoční bohoslužby vyzval muslimy ke slušnosti. Ti mladého křesťana zbili tak, že byl několik týdnů upoután na lůžko. CSI poskytuje postižené rodině právní pomoc a hradí náklady na Safyanovu léčbu.

Safyanova rodina s místním partnerem Anjumem vítá návštěvníky CSI ze Švýcarska. Safyan leží na lůžku. Stěžuje si na bolesti a vstávání mu stále činí velké potíže. Jeho stav se ale  viditelně zlepšuje, ujišťuje jeho matka Tahira. Především ale zdůrazňuje: „Jsme vděční Bohu, že našemu synovi zachránil život.“

Ve skutečnosti mohl být 25. prosinec 2023 Safyanovým posledním dnem. Osmnáctiletý mladík vypráví, jak se po vánoční bohoslužbě vracel domů. Před ním šly dvě křesťanské dívky, které byly také v kostele.

Znevažující poznámka

Tři mladí muslimové se začali do mladých návštěvníků kostela navážet: „Podívejte, čističi záchodů slaví svátky!“. Safyan zdvořile požádal trojici, aby se zdržela podobných hanlivých poznámek. Ti Safyanovu žádost vzali jako provokaci a na mladého křesťana brutálně zaútočili. „Bili mě dřevěnými holemi a kopali do mě, když už jsem ležel na zemi,“ vzpomíná.

 Tři dny v kómatu

Zranění hlavy, zad a hrudníku byla tak vážná, že byl Safyan tři dny v kómatu. Přítel rodině doporučil, aby se obrátila na partnera CSI Anjuma. Ten rodině poskytl okamžitou právní pomoc. Podařilo se mu identifikovaného hlavního pachatele a dostat ho za mříže. Po několika dnech byl útočník propuštěn na kauci. Anjum doufá, že všichni pachatelé budou odsouzeni k trestu odnětí svobody.

Safyanova rodina je za právní i finanční pomoc CSI vděčná. Bydlí v nábožensky smíšené čtvrti  a udržují dobré kontakty se svými sousedy. Od násilného vánočního útoku ale rodina žije v relativní izolaci. „Křesťané ze sousedství se návštěvám u nás vyhýbají. Obávají se, že by se sami mohli stát obětí útoku,“ poznamenává Safyanova matka Tahira.

Safyan zůstává po celou dobu návštěvy CSI na lůžku. Je však při vědomí a na otázku, zda brutální útok ovlivnil jeho křesťanskou víru, odpovídá okamžitě: „Ve své víře zůstanu silný. V současné době nemohu chodit do kostela. Proto se modlím doma ve svém srdci.“

CSI –  Reto Baliarda

Komentáře k článku


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Komentář byl úspěšně odeslán.

Der Kommentar wurde erfolgreich abgesendet, sobald er von einem Administrator verifiziert wurde, wird er hier angezeigt.