29. května 2024

Pákistán: Nuceně provdaná křesťanka osvobozena po dvou a půl letech zajetí

„Každý den jsme prosili Boha, aby Mehak byla zase s námi.“ Kiran Afzal, matka dívky

Pákistánka Mehak Afzal byla v červnu 2021 unesena a donucena ke sňatku starším muslimem. Únos poznamenal jejího otce natolik, že psychicky onemocněl. Lidé z CSI v únoru 2023 rodinu navštívili. Dva a půl roku po únosu se nyní patnáctileté křesťance podařilo dostat na svobodu.

Mehak se dvěma mladšími sestrami a matkou Kiran

Setkání zástupců CSI s dívčinou matkou Kiran a bratrem Hamzou se uskutečnilo v únoru 2023 v útulku CSI pro zachráněné dívky. V té době ještě byla Mehak v rukou svého únosce.

Hned v úvodu setkání matka devíti dětí poděkovala CSI za financování právních služeb, které započalo v roce 2022: „Děkuji také za pomoc při zřízení rodinné krejčovské dílny a za motorku potřebnou na cesty k soudním jednáním,“ pokračovala Kiran.

Přesto u matky převládá hluboký zármutek nad zmizením milované dcery. Od osudného dne před více než dvěma lety Mehak neviděla.

 

Obtěžování

Kiran se o Mehak bála už dlouho před únosem. Neznámý muslim ji několikrát obtěžoval cestou do školy. „Strachy z únosu jsem musela dceru přemluvit, aby přestala chodit do školy,“ vysvětluje Kiran.

Ani to však Mehak nezachránilo. Jednoho večera v červnu 2021 byla Kiran objednaná k lékaři a musela nechat Mehak a její tři mladší sestry doma samotné. Její budoucí trýznitel využil situace – společně se dvěma bratry a matkou vtrhl do Kiranina bytu a odvlekl Mehak. Krátce nato byla unesená dívka donucena konvertovat k islámu a provdat se za svého únosce.

 

Vážné následky

Po návratu domu šokovaná Kiran zalarmovala se synem Hamzou policii: „Moje dcera ale nebyla nikde k nalezení.“ Otec Afzal se psychicky zhroutil. Zotavuje se jen pomalu a stále není schopen pracovat.

Z obav z únosu přestaly chodit do školy dvě starší sestry Mehak.

Policie byla informována o totožnosti únosce. Příslušný soud sice vydal zatykač, ale policie  odmítla pachatele zatknout. Mehakina rodina celé měsíce marně prosila o pomoc.

 

Telefonáty s Mehak

Rodiče věděli, kde jejich dcera bydlí, ale bylo příliš nebezpečné se k domu přiblížit. CSI od roku 2022 podporovala rodinu prostřednictvím právníka. Od té doby bylo možné Mehak čas od času telefonicky kontaktovat.

Radostná zpráva přišla 23. prosince 2023: Mehak se podařilo vyprostit ze spárů svého trýznitele a podařilo se jí vrátit domů. Nyní však hrozí, že ji únosce dostane zpět. Partner CSI Anjum zorganizoval vše tak, aby se Mehak a její rodina mohla skrýt na bezpečné místo.

 

Vděčnost

CSI nadále poskytuje Afzalově rodině právní pomoc ve věci zrušení vynuceného sňatku. Kiran se raduje: „Každý den jsme prosili Boha, aby Mehak byla zase s námi. Nyní se moje unesená dcera vrátila. Jsme velmi vděční CSI za právní a finanční pomoc.“

Mehak trpí traumatem z více než dvouletého zajetí. Vyjadřuje svou vděčnost: „Byla jsem unesena a donucena ke sňatku. Byla jsem hrozbami donucena přijmout islám. Jaké štěstí, že jsem nyní zpět u svého otce a matky. Jsem velmi vděčná CSI za jeji pomoc.“

CSI – Reto Baliarda

 

Komentáře k článku


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Komentář byl úspěšně odeslán.

Der Kommentar wurde erfolgreich abgesendet, sobald er von einem Administrator verifiziert wurde, wird er hier angezeigt.