29. května 2024

Pákistán: Z dělníka v cihelně řidičem rikši

Pákistánec Afzal Masih a jeho rodina z Jaranwala museli denně vykonávat těžkou práci v primitivní cihelně. Od srpnového pogromu se ale rodina ze strachu z pronásledování drží od továrny dál. S pomocí darů CSI se Afzalova rodina zbavila závislosti na muslimském majiteli továrny.

Rodina pořídila rikšu

Šestačtyřicetiletý Afzal Masih pracoval 21 let v pákistánské cihelně v otrockých podmínkách. V cihelně byly nuceny pracovat i jeho manželka Nasreen a dcera Nataša, která v současné době chodí do osmé třídy.

 

Zadluženi navzdory těžké práci

V době dešťů nebyla v cihelně pod otevřeným nebem práce a rodina byla bez příjmů. Afzal si proto vzal od svého zaměstnavatele půjčku, aby měla rodina i v těžkých dobách prostředky na živobytí.

Místní muslim obvinil Afzala, že mu ukradl buvola, Afzala zatkla policie a aby se dostal na svobodu, musel zaplatit kauci, na kterou si vzal další půjčku od svého zaměstnavatele.

 

Důsledky útoku davu

V srpnu 2023 muslimové zapálili v Jaranwala kostely a vyrabovali domy a obchody křesťanů. Během útoku, který byl reakcí davu na údajné rouhání, bylo také ukradeno a poničeno vybavení Afzalovy domácnosti.

„Od útoku davu přestala rodina chodit do práce ze strachu z pronásledování,“ uvedl místní partner CSI. Útok ještě více znejistil situaci mnoha křesťanů v Pákistánu. Bez možnosti pokračovat v práci bylo pro Afzala nemožné splatit půjčky od majitele továrny.

 

Vykoupení ze závislosti

S finanční pomocí od CSI se Afzalova rodina zbavila otrocké závislosti na muslimském majiteli továrny. Za darované peníze pořídila rodina rikšu, se kterou může poskytovat taxislužby a generovat vlastní příjmy.

Afzal a jeho rodina jsou za podporu od CSI velmi vděční. Po letech otrocké práce v cihelně je rodina nadšená, že může vést svobodný život.

 

CSI – Selina Messmer

Komentáře k článku


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Komentář byl úspěšně odeslán.

Der Kommentar wurde erfolgreich abgesendet, sobald er von einem Administrator verifiziert wurde, wird er hier angezeigt.