30. května 2024

Súdán – Jižní Súdán: Galerie svobody a vděčnosti

Byli uneseni z křesťanského a animistického jihu na muslimský sever Súdánu a zotročeni, nebo se do otroctví narodili. Desítky let museli denně pracovat pro své pány. Bývalí otroci jsou doslova vykoupeni z nikdy nekončícího utrpení. Výkupným je většinou vakcína pro dobytek otrokáře. CSI zdokumentovala osvobozené otroky, které na podzim roku 2023 repatriovala domů do Jižního Súdánu. Mezi dvěma stovkami osvobozených v rámci podzimní osvobozovací kampaně například byli:

Sedmadvacetiletá Arich Tang Kur ze severního Aweilu byl unesena v roce 2000. Svému pánovi Abaramanu Isanovi z Mugahretu byla nucena sloužit jako otrokyně po dobu 27 let. Arich byla osvobozena 10. listopadu 2023.

 

Achan Lard Dot (24 let) pochází z východního Aweilu. Jako dvouleté dítě byla spolu se svou matkou unesena a více než dvacet let držena Ahmedem Adamem z Dheenu. Také ona byla propuštěna 10. listopadu 2023.

 

Pětadvacetiletá Aluel Athain Dut se narodila v Súdánu jako dcera otrokyně. Za svůj dosavadní život zná jen bezvýhradné plnění příkazů svého pána Ahmeda z Adula. Aluel byla zachráněna 19. října 2023.

 

Tong Tong Deng (21 let), který se narodil v súdánské vesnici Abu Jabir, dostal od svého otrokáře Sadikaa arabské jméno Hamed. Tong byl osvobozen 17. října 2023 arabským obchodníkem pověřeným CSI.

 

Abuk Akoon Akoon (34 let) bylo pouhých 6 let, když ji v roce 1996 na severu Jižního Súdánu zajaly a zotročily muslimské milice. Po 28 letech otroctví byla Abuk 10. listopadu 2023 osvobozena.

 

Ayama Awach Chol (25 let) byla jako dítě v roce 1999 unesena do Telbunu v Súdánu. Její pán Sadik ji zneužíval tím nejhorším možným způsobem. 10. listopadu 2023 byla osvobozena  a nyní může Ayama vést svobodný život.

 

V roce 2001 byla Afang Garan Mou zajata a unesena ze severního Aweilu do Súdánu. Sedmadvacetiletá žena byla více než 20 let ponižována Adamem Salou. Afang je od 10. listopadu 2023 svobodnou ženou.

 

Athur Kiir Ahor byla v zajetí 27 let. V roce 1996 byla unesena a zotročena Mohamedem. Během otroctví se jí narodila dcera. Athur i s dcerou byly osvobozeny 10. listopadu 2023.

 

Achol Chan Garang (30 let) se narodila jako dcera otrokyně. Tři desetiletí byla utlačována Mohamedem tím nejhorším možným způsobem. Od 17. října 2023, kdy byla Achol osvobozena, vzala svůj život do vlastních rukou.

 

Komentáře k článku


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Komentář byl úspěšně odeslán.

Der Kommentar wurde erfolgreich abgesendet, sobald er von einem Administrator verifiziert wurde, wird er hier angezeigt.